Regulile utilizarii imagisticii prin rezonanta magnetica la pacientii cu stenturi, proteze valvulare si stimulatoare cardiace sau alte dispozitive electronice implantabile

Extras din articolul "Update on MRI safety in patients with stents, prosthetic heart valves and cardiovascular implantable electronic devices"
(S. Onciul, R. Nicolaescu, L. Predescu, R. Capsa, R. Vatasescu. Romanian Journal of Cardiology 2019)
 

Numarul pacientilor cu dispozitive cardiace implantate ce necesita examinari cu imagistica de rezonanta magnetica (MRI) este in continua crestere. In acest context, este important ca personalul medical sa stie ca riscurile examinarii MRI a acestor pacienti sunt de fapt mici.

1. Stenturi coronariene si periferice

 • Toate stenturile coronariene pot fi scanate prin rezonanta magnetica (MR) atat la 1.5 tesla cat si la 3 tesla.
 • Pacientii cu orice tip de stent coronarian pot efectua MR imediat dupa implant, fara a fi necesara o perioada de timp de asteptare post-implant.
 • Majoritatea stenturilor graft aortice pot fi scanate MR dupa implant, cu exceptia endoprotezei Zenith AAA (Cook), care are contraindicatie pentru efectuarea MR.

2. Dispozitivele de inchidere ale auriculului atriului stang

 • Pacientii cu dispozitive Watchman (Atritech, Inc) de inchidere a auriculului atriului stang pot efectua MRI la 1.5 testa sau 3 tesla imediat dupa implant.

3. Proteze valvulare si inele de anuloplastie

 • Pacientii cu orice tip de proteza valvulara (mecanica sau biologica) sau inel de anuloplastie pot efectua in siguranta MR la 1.5 tesla sau 3 tesla imediat post-operator.

4. Dispozitive cardiace electronice implantabile (CIED)

Reguli Generale:

 • Este obligatorie cunoasterea compatibilitatii cu rezonanta magnetica (conditionalitate MR) a tuturor componentelor sistemului de stimulare (generator de puls, sonde de stimulare).
 • Pentru informatii la zi cu privire la conditionalitatea MR a CIED, se pot consulta website-urile producatorilor
 • Componentele sistemului de stimulare pot fi fabricate de producatori diferiti. In aceste cazuri, chiar daca fiecare componenta luata separat este MR-conditionala, combinatia dintre componente nu poate fi considerata MR-conditionala.
 • Este foarte importanta identificarea sondelor abandonate, a prelungirelor si adaptoarelor si a fragmentelor de sonde, a electrozilor epicardici implantati chirurgical - toate acesa rezultand intr-un sistem MR-non-conditional.
  Daca istoricul medical este incert si exista suspiciunea prezentei de sonde abandonate, atunci o radiografie toracica poate fi utila pentru identificarea sau excluderea acestora.

CIED MR-conditionale

 • Pacientii cu CIED MR-conditionale pot efectua MR la 1.5 tesla imediat post-implant
 • Nu exista niciun risc de deplasare a generatorului de puls sau a sondelor de stimulare din cauza fortelor exterioare exercitate de campul magnetic

CIED MR-non-conditionale

 • Pacientii cu MR-non-conditionale pot efectua MR la 1.5 tesla, in situatiile in care se considera ca MR este investigatia de electie fara a exista o alternativa imagistica acceptabila in cazul acelui pacient
 • Atunci cand se efectueaza MR cardiac la un pacient cu CIED non-conditional sunt necesare masuri speciale, ce includ: protocoale institutionale predefinite, check-listuri dedicate, personal suplimentar cu capacitatea de a programa dispozitivul, medic care poate sa implanteze stimulator temporar, disponibilitatea cardiostimularii externe

Loop recorders

 • Pacientii cu dispozitive de tip loop recorders (LR) pot efectua in siguranta MR atat la  tesla cat si la 3 tesla1. Se recomanda ca inainte de efectarea MR, inregistrarea loop-recorderului sa fie descarcata pentru a nu pierde informatiile1
Referinte:
[1] J.H. Indik et al.,"2017 HRS expert consensus statement on magnetic resonance imaging and radiation exposure in patients with cardiovascular implantable electronic divices" ., Hear. Rhythm, vol.14, no.7, pp.e97-e153, Jul.2017
[2] S. Nazarian er al., " Safety of Magnetic Resonance Imaging in Pacients with Cardiac Devices", N. Engl. J. Med., vol.337,no.26, pp.2255-2564, Dec. 2017.
 

Programarea online este in dezvoltare, pentru programari va rugam sa sunati la nr de telefon:

0264591941